Image
16 Maart 2020   |  Deel dit artikel:

De impact van Corona op vijfsterruiters...

We hoeven het u niet uit te leggen, het Corona-virus houdt de wereld in de ban. Wedstrijd na wedstrijd wordt afgezegd, maar hoe is het nu voor vijfsterruiters? Niels geeft graag een woordje uitleg over zijn

 

“Misschien is het niet slecht voor de paardensector dat iedereen eens een paar weken moet thuis blijven. Dat klinkt misschien vreemd maar ik probeer nu echt te genieten van de tijd die ik met mijn familie kan spenderen. De situatie is toch voor iedereen hetzelfde en ik denk dat, als we de maatregelen goed opvolgen, we het snelste uit deze situatie geraken. Kijk, op ons niveau is het ieder weekend wat: of je zit op een vijfsterren, oftewel zijn het jonge paarden, ofwel zijn het de andere paarden op de tweesterren, … Je bent altijd van huis. Nu is gewoon eens iedereen thuis.”

 

“Maar begrijp me niet verkeerd, ik ben wel oprecht bang voor de economische gevolgen. Dit is een echte ramp voor alles. De economie, de handel, mensenlevens, … Van al deze maatregelen wordt niemand beter, maar laten we hopen dat het positief bijdraagt aan onze gezondheid! Ik probeer de Belgische maatregelen alleszins strikt in acht te nemen. Ik denk echt niet dat het iets is om mee te lachen… “

 

Voelen aankomen

“Toen Indoor Brabant de beslissing nam om de wedstrijd te cancellen, waren mijn paarden net aangekomen. Toch verraste de beslissing me niet: je leest eerst het nieuws over maximaal 1000 bezoekers, dan lees je over geen publiek, … Dan weet je zelf ook wel dat de kans groot is dat zo’n evenement wordt afgelast. Echt schrikken deed ik dus niet, maar als je dan hoort dat de GCT’s van Mexico, Miami en Shanghai worden afgelast en ook de CSI5* van Parijs, dan komt dat wel even binnen. Daar wordt je toch even stil van…”

 

Wellington

Toch kozen niet alle concoursen er voor om af te lasten… Zo werd er in Wellington nog tot zondag gesprongen, terwijl in Dortmund men ook tot zaterdag heeft verder gesprongen. Niet echt eerlijk voor de Longines Rankingpunten, ofwel? “Tsja, ik kan de situatie in die andere plaatsen niet echt inschatten, maar voor één weekend zie ik daarin geen probleem. Als ze daar nog weken waren doorgegaan, dan was dat inderdaad vervelend geweest, want dan zouden we wel heel erg in het nadeel zijn geweest.”

 

Planning

“Of dat erg is voor mijn wedstrijdplanning? Goh, het is maar wat je erg noemt… Als er straks iemand in je omgeving overlijdt aan het Coronavirus, dat is erg! Een planning aanpassen, dat is misschien vervelend, maar dat lijkt me zeker niet onoverkomelijk. Voor alles is een oplossing! Maar ik ben ergens wel opgelucht dat ze ook die Wereldbekerfinale hebben afgelast. Stel je voor dat je vijf weken niet op concours kunt gaan en dan rechtstreeks die finale moet binnen rijden… Dat was echt niet fair geweest voor de paarden! Paarden, ook op dat niveau, hebben een bepaald concoursritme nodig. Allée, bij oudere ervaren paarden gaat dat misschien zelfs nog niet over het concoursritme, maar je kunt een paard echt niet vijf weken thuis laten en dan meteen een kampioenschap over een hoogte van 1m55 binnen rijden. Gezond is dat niet hoor! Je hebt dan toch minstens een proef of twee nodig om ze in het ritme en op hoogte te laten komen, vind ik. Kijk als dat twee weken is, dan maakt dat niet uit he, maar vijf weken… Dat is al wat!”

 

Tokyo

“Ik ben nog niet geselecteerd voor Tokyo, maar ik ga niet ontkennen dat ik wel aan de Olympische Spelen denk. Ik doe er alles aan om me te selecteren, en als dat nu niet zou doorgaan, dan zou dat toch een serieuze teleurstelling zijn. Als ze de Spelen zouden uitstellen, dan is dat voor iedereen hetzelfde maar ook dat is niet helemaal waar… Er gaan ruiters zijn die nu een 16-jarig paard hebben dat nog fit is om mee te doen, en dat is volgend jaar of het jaar daarop misschien helemaal niet meer het geval. Of toppaarden die nu kans hebben op een medaille, maar over twee jaar misschien over hun hoogtepunt heen zijn. Dat zou ik voor die ruiters wel heel erg vinden, want ik weet hoe hard we daar allemaal naar toe leven en streven…”

 

Hoe lang nog?

“De IJRC spreekt over eind april al denk ik dat finaal alles aan de overheden gaat liggen. Laat ons hopen dat we er eind april vanaf zijn. Ik hoopte eigenlijk eind maart, maar dat zal het geval niet zijn. Ik denk dat we toch zeker vier weken thuis gaan zijn. Laat ons hopen dat het niet te lang duurt en dan kunnen we er snel terug invliegen.”

 

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van Cookies. Zo kunnen we er voor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt gemaakt.
Meer weten