Image
07 Oktober 2019   |  Tiffany Van Halle   |  Deel dit artikel:

Zilver in de Longines FEI Nations Cup Final

Afgelopen weekend stond voor ons land alles in teken van de grote Longines FEI Nations Cup Finale, waar we als titelverdediger aan de start verschenen. Ook Niels zakte af naar Barcelona met Jenson van ‘t Meulenhof en Utamaro d’Ecausinnes, die zijn comeback maakte na CHIO Aachen.

Het concours begon goed voor Niels, want met Utamaro wist hij meteen een foutloze ronde af te leveren in de 1m45 openingsrubriek. Meteen daarna stond de kwalificatie voor de grote Nations Cup Finale op de planning en hier wist het team bestaande uit Pieter Devos, Gregory Wathelet, Jérôme Guery en Olivier Philippaerts magistraal de overwinning binnen te halen. Na overleg met chef d’équipe Peter Weinberg werd besloten dat Niels en Jenson op zondag ook voor het team zouden springen in de grote Finale (ter vervanging van Pieter Devos en Jade van de Bisschop).

Maar eerst was het op zaterdag nog opnieuw de beurt aan Utamaro, ditmaal in de 1m50 rubriek. Utamaro bewees helemaal terug in vorm te zijn en na een dubbele foutloze omloop wisten ze een tiende plaats mee naar huis te nemen. 

‘s Zondags stond dan het hoogtepunt van het weekend op het programma: de Super Finale. Olivier Philippaerts en H&M Extra waren hierin de eerste combinatie die een foutloze omloop wisten te noteren en België zo meteen aan de leiding brachten! Niels en Jenson kwamen als tweede starts aan de beurt en leken op weg naar een briljante foutloze omloop… Tot op het laatste moment de laatste hindernis toch nog uit de lepels rolde. De teleurstelling was groot bij Niels, maar België stond nog steeds aan de leiding. Toen de derde ruiters aan de start moesten komen bleek dat België de meeste concurrentie had van Ierland, die naast voor de Nations Cup titel ook nog sprongen voor een Olympisch Ticket. Darragh Kenny eindigde met Balou du Reventon als derde starter het parcours met 1 strafpunt tijdsoverschrijding en zette zo dus de druk bij Jérôme Guery en Quel Homme de Hus. Guery deed wat er van hem verwacht werd en na een foutloze omloop bracht hij België terug aan de leiding met 4 strafpunten. Ierland volgde op 5 strafpunten terwijl Italië en Frankrijk gedeeld derde stonden met maar liefst 20 strafpunten…

Alles lag nu in de handen van Cian O’Connor, want een foutloze omloop van de Ier zou alle druk bij Gregory Wathelet leggen, terwijl één strafpunt van O’Connor opnieuw goud voor België zou betekenen. Helaas voor de Belgen deed O’Connor wat er gevraagd werd en dus was het Wathelet die met MJT Nevados het lot van de wedstrijd, als allerlaatste combinatie, in zijn handen had. Wathelet leek op weg naar een perfecte ronde en de buit leek binnen… Tot Nevados een weigering kreeg  op de voorlaatste hindernis. De Belgen sluiten zo een prachtig outdoorseizoen af met Europees Goud en Zilver in de Longines FEI Nations Cup Finale.

 

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van Cookies. Zo kunnen we er voor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt gemaakt.
Meer weten